Pasta czyli makarony

Dobra kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród licznych możliwości, jakie daje europejska sztuka kulinarna na szczególną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to mnogość smaków, połączeń oraz duża porcja składników odżywczych.

Tradycyjne włoskie przyprawy

Naszym rodakom włoska restauracja, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.

Popularne włoskie dania

Pasty to baza włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. menu ze świeżymi produktami Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, powodują, że makarony nie mogą się przejeść.

Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również risotto, tortellini, minestrone i szeroki wybór słodyczy – np. tiramisu czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film