Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała również do naszego kraju. Coraz częściej na naszych stołach gości ten szczególny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do posiłków nie jest nadmiernie rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do jakich potraw.
Wino online)
Które wino serwować do przystawek?
Jeśli zaczynamy od przystawek, najodpowiedniej postawić na lekkie, białe wino, jakie powinno być przyzwoicie schłodzone. Od tej zasady jest niemniej jednak wyjątek: jeżeli przystawki doprawione są octem winnym, powinno się zaserwować do nich wino czerwone.
Wino białe
Jakie wino pasuje do makaronów?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być niemniej jednak lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić też z winem różowym.
wino w kartonowych boksach
Z jakim winem podawać ryby?
Stara norma mówi, że do ryb najpoprawniej pasuje wino białe. Należałoby jednakże nie zapominać, iż nie jest to sztywna norma. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z jakim winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi tylko wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana bądź z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.