Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej słynnych na całym świecie. Dziś skosztować można jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu mają włoskie specjały. Co lubią konsumować prawdziwi Włosi?
Co jest w najwyższym stopniu znaczącym włoskim daniem?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza asocjuje się z Włochami. Kochają ją również sami Włosi.
Świetna serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu definiowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże rozkosznego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze wyjątkowej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co w rzeczy samej kochają jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, iż to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z różnorodnego typu sosami. Istotne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być dobrze ugotowany makaron według Włocha. Inne kultowe włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą i sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest niezmiernie ubogacona. Poświęcić można jej właściwie długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują też słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednak na to, po które danie sięgamy, możemy być pewni, że zafascynuje ono głębią smaku i aromatu.