Ówczesna kuchnia w dalszym ciągu żyje

Każda kuchnia cechuje się własnymi obyczajami, zwyczajami i czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz łatwa. Większości z nas kojarzy się jedynie z pierogami (jakie są wybitnie cenione na całym globie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za polskie, przede wszystkim z powodu podawania ich na terenach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone przeważnie z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak sztampowych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to wyłącznie jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych dań, reprezentatywnych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skupmy się jednak na nowo na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie towary i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w rzeczy samej niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film